Waarom is het handig een samenlevingscontract af te sluiten?

Omdat je met een samenlevingscontract heel veel sores minder hebt mocht het niet zo leuk meer zijn als je je had voorgesteld. Als je uit elkaar gaat bijvoorbeeld of als een van beiden komt te overlijden.

Dat zijn geen leuke berichten. Tegelijkertijd is het wel belangrijk om een en ander op papier te zetten zodat je je niet onnodig zorgen hoeft te maken. Als zaken duidelijk zijn geeft dat rust en daar is een relatie bij gebaat.

Het betekent dat je toch samen even moet duiken in een aantal zaken die je met elkaar afspreekt. Bijvoorbeeld wie er eigenaar wordt van een eventuele koopwoning of wie de maandelijkse kosten betaalt van een huurwoning. Dat alles kun je duidelijk maken in een samenlevingscontract.

Kies voor een juridisch onderbouwd samenlevingscontract

Zo’n contract kun je samen opstellen. Je schrijft een aantal afspraken op papier en zet er allebei je handtekening onder. Klaar is Kees. Het kan ook anders: alles vast laten leggen samen met een notaris. Dan is het contract juridisch onderbouwd en dat heb je eigenlijk wel nodig als je een huis koopt. De hypotheekverstrekker zal ernaar vragen.

Van wie het huis uiteindelijk is, leg je vast in de hypotheekakte. Je bent met een samenlevingscontract niet automatisch beiden eigenaar van de woning. En verder is het belangrijk ook andere financiële afspraken te maken. Wie betaalt de vaste lasten, hoe verdelen jullie de variabele kosten, hoe ga je om met de dagelijkse kosten van boodschappen, electra en water en ga zo maar door.

Denk ook meteen aan het opstellen van een testament

Dat lijkt in veel gevallen ver gezocht, maar toch is het goed om het op papier te hebben staan. Het scheelt je kopzorgen mocht er iets gebeuren waardoor uit elkaar gaan de enige optie nog is. Of als een van beiden komt te overlijden. De samenlevingscontract kosten zijn overigens te overzien, het kost altijd minder dan trouwen, maar de kosten verschillen per notariskantoor. Het is daarom goed daar van tevoren in te duiken. Kan je heel wat geld schelen. Denk dan ook direct aan het opstellen van een testament. Heb je dat ook maar klaar.

Het is namelijk niet vanzelfsprekend dat bij overlijden de langstlevende de gezamenlijke spullen erft. Regel je niets dan gaat alles naar de familie (als er geen kinderen zijn). Je kunt er voor kiezen in het samenlevingscontract een verblijvingsbeding in te sluiten. Dan gaan de gezamenlijke spullen en het huis naar de langstlevende. Wat er met de overige spullen gebeurt, kun je vastleggen in een testament.

Ouderlijk gezag moet je samen regelen

Als er kinderen zijn is het belangrijk dat de vader hem of haar erkent en wil je het ouderlijk gezag dan moeten vader en moeder samen naar de gemeente om dat aan te vragen. Dat is dus bij een samenlevingscontract niet automatisch geregeld.

Stel je een goed contract samen op en laat je deze mede ondertekenen door de notaris dan weet je zeker dat je de zaken in orde hebt en dat je bij eventueel een scheiding zonder problemen uit elkaar kunt. Wel moet je er voor zorgen dat, bij kinderen, een ouderschapsplan wordt opgesteld en dat er kinderalimentatie wordt geregeld. Je hoeft niet naar een advocaat. Je leeft de afspraken na die je eerder hebt opgesteld en je kunt zelfstandig verder.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris.

Samenlevingscontract nodig?

Willen jullie een samenlevingscontract op laten stellen en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten over een samenlevingscontract?

Willen jullie graag meer weten over het op laten stellen van een samenlevingscontract? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.

Meer weten over een samenlevingscontract

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.