Wat is het verschil tussen een samenlevingscontract en een geregistreerd partnerschap?

Best veel, is het antwoord. Ten eerste is het goed een contract af te sluiten om niet voor nare verrassingen komen te staan. Tegelijkertijd is het belangrijk op welke manier je dat wenst. Daarom deze vergelijking.

Samen door het leven gaan, houden van elkaar. Wat is er mooier dan dat? In schril contrast met de romantiek staat het maken van afspraken over de vorm waarin je wilt samenleven en deze wilt vastleggen in een contract. Voor wie een stevige basis onder zijn relatie wil leggen.

Natuurlijk ben je hier niet mee bezig als je de stap zet te gaan samenwonen. Een fijn huis, samen koken, en met z’n tweeën op vakantie gaan, zijn veel leukere onderwerpen om het over te hebben en vooral om ze te doen.

Toch is het raadzaam afspraken vast te leggen in het geval het toch niet zo lekker loopt als je gehoopt had of, in het ergste geval, als een van beiden ziek wordt of komt te overlijden. Tegelijkertijd ook om duidelijkheid te scheppen over financiën of bezittingen bijvoorbeeld.

Dat kan door middel van een samenlevingscontract of een geregistreerd partnerschap. En natuurlijk door te trouwen. We gaan de eerste twee met elkaar vergelijken, want er zijn nogal wat verschillen.

Het huur- of koophuis

Samenlevingscontract
Een samenlevingscontract kun je helemaal naar wens samenstellen, vanuit een basiscontract. Zo kun je afspraken maken over wie de huurder is van het huis waar jullie in wonen. Dat ben je met een samenlevingscontract niet allebei. En het zou toch waardeloos zijn als een van beiden zomaar op straat komt te staan als de relatie misloopt. Je kunt daar het ‘medehuurderschap’ voor in het contract opnemen.
Datzelfde geldt voor een koophuis. Ook dan ben je niet automatisch beiden eigenaar. Wie dat wel is staat vermeld in het koopcontract en de hypotheekakte. Je kunt in het samenlevingscontract vastleggen hoe jullie de vaste lasten verdelen of de overwaarde of schuld verdelen bij verkoop van het huis.

Geregistreerd partnerschap
Bij een geregistreerd partnerschap ben je automatisch samen huurder van een huurwoning en heb je beiden dezelfde rechten. Ook bij een koophuis heb je dezelfde rechten en ben je beiden eigenaar.

Al die spullen

Samenlevingscontract
Of het nu om een huur- of koophuis gaat, je gaat dat samen leuk inrichten. Helemaal naar eigen smaak een nestje bouwen. Doen! Houd tegelijkertijd bij wat van wie is. Wat je samen koopt, is van allebei. Je bent echter eigenaar van de spullen die je zelf koopt, tenzij je dat anders regelt in het samenlevingscontract. En er kunnen spullen te zijn, bijvoorbeeld een familiestuk of een lievelingsstoel, die van een van beiden blijft mocht de relatie eindigen. Alles wat je vastlegt, is gewoon duidelijker. Krijg je er ook geen gedonder over.

Geregistreerd partnerschap
Alles is van jullie samen, mits je daar iets over op papier laat zetten. Misschien lijkt dit logisch, tegelijkertijd kan het raadzaam zijn toch op papier te laten zetten wat je per se (terug) wilt hebben mocht er een scheiding plaatsvinden. Trouwens; na 1 januari 2018 geldt een beperkte gemeenschap van goederen, laat je daar goed over informeren.

Kind en kinderen

Samenlevingscontract
Bij samenwonen is de moeder juridisch ouder van het kind van jullie beiden. De vader heeft geen gezag. Tenzij hij het kind erkent bij de gemeente. Vervolgens moet je nog gezamenlijk het ouderlijk gezag aanvragen bij de rechtbank. Mocht het op een scheiding aankomen bij een gezamenlijk gezag dan moet er een ouderschapsplan worden opgesteld en er moeten afspraken komen over de alimentatie voor het kind of kinderen.

Geregistreerd partnerschap
Bij een partnerschap ben je allebei juridisch ouder en heb je samen het ouderlijk gezag. Bij een scheiding moet er in ieder geval een ouderschapsplan komen en afspraken over de kinderalimentatie.

Erfenis en scheiden

Samenlevingscontract
Als het om erven gaat, gaat dat alleen op als er een testament is. En mocht de relatie eindigen dan hoeft er geen rechter aan te pas te komen bij een samenlevingscontract. Je hebt er immers in het contract afspraken over gemaakt en die worden op dat moment nageleefd.

Geregistreerd partnerschap
Je bent allebei elkaars erfgenaam. Je kunt echter met een testament naar eigen wens afspraken maken. Mocht het tot een scheiding komen dan moet dat via de rechter. Mochten er geen kinderen bij betrokken zijn dan kun je uit elkaar via een advocaat of notaris. Met hem of haar maak je dan afspraken over de partneralimentatie en de verdeling van het pensioen. Zijn er andere afspraken gemaakt via het partnerschap, dan worden deze nageleefd.

Wat zijn de kosten

Samenlevingscontract
De kosten voor een samenlevingscontract verschillen per notaris. Die tarieven zijn vrij. Je kunt ook zelf een contract opstellen, dat je beiden ondertekent. Dat is rechtsgeldig. Let wel op dat je geen ‘afspraken’ over het hoofd ziet.

Geregistreerd partnerschap
Die van een geregistreerd partnerschap per gemeente, afhankelijk locatie, dag en tijdstip en soms ook het aantal inwoners van een gemeente.

Nieuwsbrief

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang regelmatig tips en informatie van de notaris.

Samenlevingscontract nodig?

Willen jullie een samenlevingscontract op laten stellen en wil je weten wat de kosten zijn in jouw gemeentje? Laat dan je gegevens achter en wij zoeken het voor je uit.

Meer weten over een samenlevingscontract?

Willen jullie graag meer weten over het op laten stellen van een samenlevingscontract? Wij brengen je graag in contact met een specialist. Laat je gegevens achter en hij of zij neemt persoonlijk contact met je op.

Meer weten over een samenlevingscontract

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.