Nee, dat hoeft niet. Maar kan verstandig zijn. Hoe dat werkt, leggen we uit.
De notaris ziet graag gelukkige stellen aan tafel die afspraken maken over ‘samen verder gaan in het leven’. Die man of vrouw treft immers al ellende genoeg aan zijn bureau. Denk aan overlijden en testamenten, scheidingen na trouwerijen. Dus een opdracht om een samenlevingscontract op te maken voor twee blije mensen, ziet hij of zij wel zitten.
Je bent daarom van harte welkom om bij de notaris om een samenlevingscontract op te laten maken. Daarin staan bijvoorbeeld de afspraken over de financiën. Wie betaalt de huishoudkosten, of gaan jullie voor een gezamenlijke huishoudpot?
Wie draait op voor de kosten van het huurhuis, of gaan jullie gezamenlijk een huis kopen? Wie betaalt de vaste laten voor gas en licht. Is er een auto? En zo kunnen we nog wel even doorgaan.
Afspraken mocht je onverhoopt niet meer happy zijn
Ook komt erin te staan hoe je omgaat met de inboedel als je onverhoopt toch zo happy niet meer bent en besluit uit elkaar te gaan. Wie blijft er in het huis wonen of wordt het verkocht, wie zorgt er voor de kinderen en wie betaalt de sportclub. Het zijn zo maar enkele zaken die geregeld moeten worden.
De kosten voor zo’n contract zijn gemiddeld tussen de 200 en 600 euro, naar gelang wat je er in wilt hebben staan en bij welke notaris je terecht komt. De tarieven zijn immers vrij. Soms wordt aangeraden daar direct een testament bij op te laten maken, in geval een van beiden komt te overlijden. Niet leuk om over na te denken, maar het is nu eenmaal belangrijk en geeft veel rust mocht er echt iets naars gebeuren.
Afspraken over samenwonen zelf vastleggen
Terug naar de blije boodschap! Het ondertekenen van het samenlevingscontract. Dat hoeft namelijk niet per se bij een notaris. Je kunt ook samen een contract opstellen. Let er dan wel op dat bovenstaande zaken erin voorkomen. Je kunt het dus heel eenvoudig en goed vastleggen.
Weet wel dat als je een huis wilt gaan kopen een samenlevingscontract dat via een notaris is vastgelegd, wordt geëist om een hypotheek af te kunnen sluiten. Dat is niet bij alle banken zo, maar reken er voor de zekerheid maar op dat er naar gevraagd wordt.
Het kan ook verstandig zijn afspraken notarieel vast te leggen voor als één van de twee overlijdt. Vooral in verband met wat er achter blijft aan goederen en onroerende goederen. Dat is dus voor minder leuke tijden. Dat geldt ook voor als je toch na een tijd zelfstandig verder wilt in het leven, waar we eerder al over spraken.
Je kunt niet om een contract heen
Als je het samen eens bent over bovenstaande, dan kom je er wel uit. Het komt echter vaak voor dat partners verschillend over dingen denken bij het uit elkaar gaan, zoals de verdeling van spullen, de vaste lasten of de omgang met de kinderen. Dan kan het heel verhelderend zijn als deze afspraken al eerder zijn vastgelegd in het samenlevingscontract. Als dat bij een notaris is gebeurd, en je hebt er beiden voor getekend, kun je daar niet omheen. Dat is een sterker contract dan wanneer het om een zelfgemaakt contract gaat. Het blijft in alle gevallen een persoonlijke keuze hoe je dit vast wilt (laten) leggen.