Waar moet je op letten bij het opstellen van een samenlevingscontract?

Waar moet je op letten bij het opstellen van een samenlevingscontract?

Het is een van de mooiste gebeurtenissen in het leven: samen gaan wonen. Je besluit met elkaar verder te gaan en dat is prachtig. Geluk en positiviteit hangen in de lucht. Toch willen we even je aandacht voor een aantal afspraken. Dus, beide benen op de grond en even opletten. Het is namelijk verstandig een contract op te stellen.

In eerste instantie denk je dan niet aan het opstellen van een contract. En wie niet besluit te gaan trouwen, vaak al helemaal niet. Toch is het belangrijk want er zijn zaken waar je op moet letten. Welke dat zijn, noemen we hier.

Contract geeft rust

Het opstellen van een samenlevingscontract voelt misschien minder zwaar of bindend dan trouwen. Daarentegen stel je deze niet voor niets op en worden er reële afspraken gemaakt die je beiden na moet komen.

Waarom? Omdat dat rust geeft en je op deze manier veel uitzoekerij en ook ellende voor kan zijn. Als er kinderen komen bijvoorbeeld, of bij scheiding of overlijden.

Ouder dan achttien en naar de notaris

Om een samenlevingscontract op te kunnen stellen moet je ouder dan achttien jaar zijn en geen van beiden mag onder curatele staan.

Je kunt er voor kiezen een samenlevingscontract zelf op te stellen. Handtekeningen eronder en klaar. Weet dan in ieder geval dat een samenlevingscontract dat je opstelt via een notaris formeler is. Daar wordt dan juist naar gevraagd als je bijvoorbeeld partnerpensioen wilt ontvangen of bij het afsluiten van een hypotheek.

Let allereerst op de volgende afspraken:

– hoe willen we de vaste lasten verdelen?
Denk daarbij aan de huur of hypotheek, de auto, de energierekeningen en andere abonnementen.

– hoe verdelen we de variabele kosten?
Zoals boodschappen, contributies, kledingkosten.

– hoe gaan we om met bankrekeningen
Komt er een gezamenlijke rekening of houd je elk een eigen bankrekening. Beide is ook mogelijk.

Wat ook belangrijk is:

– Bij kinderen
Als er kinderen zijn is belangrijk afspraken te maken over de opvoeding en het verzorgen ervan. Ook dan is het belangrijk hoe de kosten voor kinderen verdeeld worden. En mocht je onverhoopt uit elkaar gaan dan moeten er duidelijk afspraken over de verdere opvoeding van de kinderen worden gemaakt. Ook financieel.

– Als je uit elkaar gaat
Natuurijk is dat geen leuk uitgangspunt, maar een contract stel je op om nare zaken juist voor te zijn. Dus maak je nu al afspraken wat er gebeurt als je toch samen niet verder wilt. Denk aan de omgangsregeling wat betreft kinderen, de financiële consequenties en de verdeling van meubels, de auto en eventuele verkoop van het huis. Wie blijft er wonen? En ga zo maar door. Het zijn allemaal zaken waar je nu al op kunt, en eigenlijk ook moet letten.

– Bij overlijden
Om bij overlijden geen sores te krijgen over de spullen (je bent niet automatisch erfgenaam van elkaar) kun je een verblijvingsbeding in het contract op laten nemen. Dat betekent dat de gemeenschappelijke spullen bij de langstlevende achterblijven.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.