Is het makkelijk een samenlevingscontract te ontbinden?

Eigenlijk wel. Een paar regels op papier en je bent van elkaar af. Alhoewel; je moet beiden zelfstandig goed verder kunnen. Daarvoor is het belangrijk afspraken na te komen en de zaken eerlijk en goed te organiseren.

Als je het vergelijkt met het scheiden na een trouwbelofte, is het ontbinden van een samenlevingscontract een stuk eenvoudiger. Eigenlijk de meeste eenvoudige manier van scheiden.

Dat neemt niet weg dat wanneer je besluit niet langer samen verder te gaan in het leven, dat vaak verdrietig is. Emotioneel kan het een moeilijke periode zijn. Toch zul je op een nuchtere manier het contract moeten ontbinden. Dat is niet ingewikkeld, maar het moet wel even gebeuren.

Je hoeft er niet voor naar een rechtbank en je het kunt het gewoon zelf doen. Ook een advocaat komt er niet aan te pas.

Zet het op papier

Als je feitelijk niet langer samenwoont en bijvoorbeeld een van jullie al op een ander adres woont, dan is de ‘scheiding’ een feit. Je kunt ook gezamenlijk een brief opstellen met daarin de mededeling dat je niet langer samen verder door het leven gaat. Handtekeningen eronder en klaar.

Toch wordt vaak aangeraden om het formeel te ontbinden. Daarvoor stuur je je partner een aangetekende brief. Daarin hoeft niet veel te staan. Eén of twee zinnen is al genoeg. Maar je moet het wel doen. Want doe je dat niet, dan blijft het contract geldig.

Een notaris hoeft er eigenlijk niet aan te pas te komen. Het is wel handig het de notaris te laten weten dat het contract ontbonden is. Dan is het dossier maar compleet.

Denk aan het testament

Heb je tegelijk met een samenlevingscontract ook een testament op laten maken, dan kan het van belang zijn deze nu aan te passen. In de meeste gevallen is in het testament opgenomen. dat de benoeming van de ex-partner tot erfgenaam niet doorgaat in het geval van uit elkaar gaan, maar het is altijd belangrijk om dit te controleren!

Houd rekening met de kinderen

Zijn er kinderen bij deze scheiding betrokken dan is het verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Daarin komen onder andere te staan bij wie de kinderen gaan wonen, de omgangsregeling en de verdeling van kosten voor bijvoorbeeld sportclubs of muziekles. Ook moeten er afspraken worden gemaakt over de kinderalimentatie. Partneralimentatie is bij het ontbinden van een samenlevingscontract niet aan de orde.

Kom je afspraken na

Over de woning heb je in het contract afspraken gemaakt. Ook als je samen niet verder gaat. Wie blijft er in de huur- of koopwoning wonen? Wordt die laatste misschien verkocht? Kijk het contract goed na en overweeg wat het beste is voor beiden. Zodat je zelfstandig verder kunt.

Voor het pensioen hoef je niets te regelen. Ieder houdt zijn eigen pensioen. Je mag het natuurlijk anders organiseren, maar in de regel hoef je daar geen afspraken over te maken. De verdeling van de spullen gaat zoals afgesproken is.

Samenlevingscontract nodig?

De kosten voor het laten opstellen van een samenlevingscontract verschilt per gemeente. Wij zoeken graag uit wat de kosten zijn in jullie gemeente. Laat hieronder je gegevens achter en je hoor spoedig van ons.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.

Wil jij advies over een samenlevingscontract?

Wij zorgen ervoor dat een specialist uit jouw regio contact met je opneemt. Laat hieronder je gegevens achter en we gaan direct voor je aan de slag.

Bedankt voor je aanvraag. We nemen spoedig contact met je op.